ANTCONSRO
Titlul proiectului: Evalurea expunerii consumatorilor la antibiotice prin aportul de produse animaliere în România
RO
- Rezumat
- Date generale proiect
- Echipa de cercetare
- Obiective
- Planul de realizare al proiectului
- Rezultate
- Diseminare
- Lucrări științifice
- Contact
Rezumat
Rezistența antimicrobiană (AMR) a devenit un fenomen global care afectează sănătatea publică și generează costuri considerabile în materie deasistență medicală. Utilizarea excesivă și necorespunzătore a antibioticelor din domeniul sănătății animale și umane este principală cauză a creșterii acestui fenomen deosebit de îngrijorător. Un chestionar relevant, valid și precis aplicat la 500 de persoane (total 2000) din fiecare macroregiune a României va conduce la o evaluare obiectivă a cunoștințelor, atitudinilor și practicilor populației privind utilizarea antibioticelor. Reziduurile de antibiotice din produsele de origine animală vor fi determinate calitativ și cantitativ din produsele alimentare cu frecvența cea mai mare de consum. Testele calitative vor fi efectuate pe un număr de 600 de probe (300 probe din produse lactate și 300 probe din carne și produse din carne) iar probele confirmate pozitiv vor fi supuse analizelor cantitative. Estimarea expunerii populației din România la antibiotice prin consumul de produse de origine animală va fi calculată prin sisteme de ecuații unanim acceptate. Cercetările realizate, abordările eficiente și inovative vor conduce la elaborarea unui sistem model de supraveghere, monitorizare și evaluare a consumului de antibiotice prin aportul de alimente de origine animală. Rezultatele obținute vor oferi informații suport pentru viitoarele politici și campanii de conștientizare a producătorilor de alimente și consumatorilor privind efectelor negative ale utilizării excesive și necorespunzătoare a antibioticelor.
Date generale proiect
Titlul proiectului: Evalurea expunerii consumatorilor la antibiotice prin aportul de produse animaliere în România
Acronim proiect: ANTCONSRO
Tip proiect: Competiţia internă de Proiecte de cercetare a USAMV București, sesiunea 2021
Cod proiect: 2021-003/30.07.2021
Contract nr.: 94/2018
Valoarea proiectului: 150.000 lei
Durata proiectului: 16 luni
Perioada de derulare: 01.08.2021 – 15.11.2022
Contractor: Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, Facultatea Ingineria și Gestiunea prducțiilor Animaliere
Director de proiect: Șef lucr.dr. Elena Narcisa POGURSCHI
Echipa de cercetare
Director de proiect: Șef lucr.dr. Elena Narcisa POGURSCHI
DRĂGOTOIU Tomiţa- Membru în echipa de proiect/Prof.univ.dr.
POPA Dana Cătălina- Membru în echipa de proiect / Șef lucr.dr.ing
IDRICEANU Lavinia- Membru în echipa de proiect /Ing. Doctorand
BUDUREA Aura Constanța- Membru în echipa de proiect /Ing. Masterand
SIMA Antoaneta-Ionela- Membru în echipa de proiect /Student
CICEOI Roxana - Membru în echipa de proiect /Cercetător ștințific III
BUJOR-NENITA Oana-Crina - Membru în echipa de proiect /Cercetător ștințific III
IORDACHESCU Mihaela - Membru în echipa de proiect /Cercetător ștințific III
STAN Andreea Membru în echipa de proiect /Cercetător ștințific III -
PETCU Carmen Daniela- Membru în echipa de proiect/Conf.univ.dr.
GHIMPEȚEANU Oana Margarita- Membru în echipa de proiect / Șef lucr.dr.ing
Obiective
Obiectivul principal al proiectului este elaborarea unui sistem model de supraveghere, monitorizare și evaluare a consumului de antibiotice cu scopul de reduce rezistența la antibiotice.
Ca obiective specifice ale proiectului se evidenţiază:
- Evaluarea cunoștințelor, atitudinilor și practicilor populației privind utilizarea antibioticelor, identificarea categoriilor de produse animaliere cu frecventa de consum cea mai mare
- Testarea calitativă din punct de vedere al contaminării cu antibiotice a produselor alimentare cu frecventa de consum cea mai ridicată
- Analizarea cantitativă a claselor de antibiotice din probele confirmate pozitiv la contaminarea cu antibiotice.
Obiectivul complementar al proiectului este creșterea gradului de conștientizare a tuturor entităților implicate în lanțul alimentar de la fermă la furculiță și în special al consumatorului final cu privire la efectele negative ale consumului de antimicrobiene în scopul reducerii prin toate pârghiile a rezistența antimicrobiane (AMR) mai ales în contextual unui viitor incert din punct de vedere pandemic.
Obiectivul transversal al proiectului, Managementul proiectului și diseminarea rezultatelor este componenta transversală care va asigura o coordonare eficientă, managementul de proiect și cel financiar pe toată durata de implementare a proiectului.
Planul de realizare al proiectului
Proiectul este structurat în mai multe pachete de lucru, ce cuprind un număr de suficient de activități (3-5 activități per pachet de lucru) care să atingă obiectivul specific fiecărei etape de lucru și în final obiectivul principal al proiectului.
Activitatea 1.1.Conceperea chestionarului privind nivelul cunoștințelor, atitutudinilor si practicilor populatiei în utilizarea antibioticelor și frecvența consumului de alimente este o activitate complexă a proiectului care urmărește obținerea unor informatii cheie pe baza cărora se derulează activitățile ulterioare. Chestionarul va cuprinde 4 părți, prima parte cuprinde întrebările cu caracter sociodemografic, a doua parte cuprinde cunoștințele și atitudinile cu privire la antibiotice, a treia parte cuprinde întrebări ce vor reflecta practicile populației vis a vis de antibiotice iar ultima parte a chestionarului va identifica produsele alimentare de origine animală cu frecvența de consum cea mai ridicată. Chestionarul va fi aplicat la peste 2000 depersoane.
Activitatea 1.2. Realizarea unui studiu pilot pentru validarea preliminară a chestionarului (pe un număr de 30 de persoane) este activitatea care va conduce la un chestionar relevant, valid și précis. Rezultatele studiului pilot nu vor fi incluse în baza de date care vor fi analizate și interpretate statistic.
Activitatea 1.3. Prelucrarea statistică a datelor va fi realizată cu ajutorul programului SPSS iar prelucrarea imaginilor se fa va efectua cu ajutorul programului Origin.
Activitatea 2.1, activitatea 2.2. Identificarea produselor lactate și a produselor din carne cu cea mai mare frecvență de consum și analiza calitativă a acestora din punct de vedere al contaminării cu antibiotice sunt activități care vor furniza datele necesare determinărilor cantitative.
Activitățile 3.1 și 3.2 constau în analiza cantitativă a claselor de antibitice confirmate pozitiv la sfărșitul activităților 2.1 și 2.2. Analiza cantitativă realizată cu ajutorul cromatografiei de lichide pe înalta performanța (HPLC) cu detecție UV furnizează datele necesare estimării expunerii la antibiotice a populației din România, rezultatele obținute definitivează activitatea 3.3 a proiectului.
Activitatea 3.4 Evaluarea rezultatelor și analiza statistică a datelor va fi realizată ajutorul programului SPSS iar prelucrarea imaginilor se fa va efectua cu ajutorul programului Origin.
Pachetele de lucru se finalizeaza cu elaborarea unui model de supraveghere, monitorizare si expunere la antibiotice în scopul atingerii obiectivului principal al proiectului.
Rezultate
RAPORT ȘTIINȚIFIC ȘI TEHNIC Intermediar (noiembrie 2021)
RAPORT ȘTIINȚIFIC ȘI TEHNIC Intermediar (iunie 2022)
RAPORT ȘTIINȚIFIC ȘI TEHNIC Intermediar (noiembrie 2022)
Proiectul va oferi următoarele rezultate:
- Evaluarea cunoștințelor, atitudinilor și practicilor populației privind utilizarea antibioticelor
- Creșterea gradului de conștientizare a tuturor entităților implicate în lanțul alimentar de la fermă la furculiță și în special al consumatorului final cu privire la efectele negative ale consumului de antimicrobiene în scopul reducerii prin toate pârghiile a rezistența antimicrobiane (AMR) mai ales în contextual unui viitor incert din punct de vedere pandemic.
- Identificarea categoriilor de produse animaliere cu frecventa de consum cea mai mare in România
- Analiza cantitativă a claselor de antibiotice din produsele animaliere cu frecventa de consum cea mai mare confirmate pozitiv
- Elaborarea unui model de supraveghere, monitorizare si expunere la antibiotice prin produsele animaliere cu frecventa de consum cea mai mare
Diseminare
Workshop: 2 iunie 2022
Antibiotic residues in milk and assessment of human health risk in Romania
Loc de desfășurare: Bucuresti, USAMVB, Bulevardul Marasti nr 59, Sala A 1 73
Workshop: 22 octombrie 2022
Evaluarea expunerii consumatorilor la antibiotice prin consumul de produse animaiere in Romania
Locul de desfășurare: Restaurant Pescarus, Academia City Grill, Bucuresti,Allea Pescarus nr. 1
Rezultatele primei etape de derulare a proiectului ″EVALUAREA EXPUNERII CONSUMATORILOR LA ANTIBIOTICE PRIN APORTUL DE PRODUSE ANIMALIERE ÎN ROMÂNIA″ - ANTCONSRO au fost diseminate prin intermediul unei campanii derulate on line în data de 18 noiembrie 2021, la înițiativa organizației ″Rețeaua de solidaritate″. Rezultatele parțiale diseminate au fost de mare interes pentru auditoriu care a participat la această campanie de Conștientizare a rezistenței la antimicrobiene. Diseminarea rezultatelor a fost realizată de directorul de proiect, care a prezentat oral în această campanie internațională concluziile parțiale ale chestionarului ce a reprezentat activitatea principală a primei etape de derulare a proiectului. Campania de conștientizare a rezistenței la antimicrobiene a fost vizualizată de 1900 participanți on line la eveniment (https://fb.watch/9n7kARrVqB/).
Lucrări științifice
- Ghimpeteanu O.M,, Pogurschi E.N., Popa D.C., Dragomir N., Dragotoiu T., Mihai O.D., Petcu C.D. (2022) - Antibiotic Use in Livestock and Residues in Food—A Public Health Threat: A Review. Foods. 11. 1430. https://doi.org/10.3390/foods11101430 Q2 (Impact Factor-4,957) WOS:000804306400001
- Elena Narcisa Pogurschi, Carmen Daniela Petcu, Alexandru Eugeniu Mizeranschi, Corina Aurelia Zugravu, Daniela Cirnatu, Ioan Pet, Oana-Mărgărita Ghimpețeanu (2022) - Knowledge, Attitudes and Practices Regarding Antibiotic Use and Antibiotic Resistance - A Latent Class Analysis of a Romanian Population- International Journal of Enviromental Research and Public Health.2022, 19(12), 7263. https://doi.org/10.3390/ijerph19127263 Q1 (Impact Factor - 4,614). WOS:000817387100001
- Pogurschi Elena Narcisa, Ghimpeteanu Oana Margarita, Petcu Carmen, DragotoiuTomita, Rusu Andreea Ioana (2022) Antibiotic residues in milk and assessment of human health risk in Romania. Scientific Papers Series D, Animal Science Vol. LXV, Issue 1, pp. 542-547.ISSN 2285-5750; ISSN CD-ROM 2285-5769; ISSN Online 2393-2260; ISSN-L 2285-5750. WOS:000834534200071
- Elena Narcisa Pogurschi, Dana Cătălina Popa, Tomita Dragotoiu, Andreea Ioana Rusu (2022). Technological advantages of methods for the simultaneous detection of several classes of antibiotic residues in chicken meat. Scientific Papers Series D, Animal Science Vol. LXV, Issue 2, pp. 394-396..ISSN 2285-5750
Contact
Facutatea de Ingineria și Gestiunea Producțiilor Animaliere
Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti
https://www.zootehnie.ro
Adresa: Bulevardul Mărăşti, Nr.59, Sector 1, București, 011464
Director de proiect: Șef lucr.dr. Elena Narcisa POGURSCHI
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Telefon: +40 764 51 52 53
ORCID: ORCID:0000-0003-2158-6357
EN
- Summary
- General data
- Research team members
- Objectives
- Work plan of the project
- Results
- Dissemination
- Contact
Summary
Antimicrobial resistance (AMR) has become a global phenomenon that affects public health and generates considerable healthcare costs. Excessive and inappropriate use of antibiotics in animal and human health is the main cause of the growth of this particularly worrying phenomenon. A relevant, valid and precise questionnaire applied to 500 people (total 2000) from each macro-region of Romania will lead to an objective assessment of the knowledge, attitudes and practices of the population regarding the use of antibiotics. Antibiotic residues from products of animal origin will be determined qualitatively and quantitatively from the foods with the highest frequency of consumption. The qualitative tests will be performed on a number of 600 samples (300 samples of dairy products and 300 samples of meat and meat products) and the positively confirmed samples will be subjected to quantitative analyzes. The estimation of the exposure of the Romanian population to antibiotics by through animal origin food intake will be calculated by systems of unanimously accepted equations. The research carried out, the efficient and innovative approaches will lead to the elaboration of a model system for surveillance, monitoring and evaluation of antibiotics consumption through the contribution of animal origin food. The results will provide supporting information for future policies and campaigns to raise awareness among food producers and consumers about the negative effects of excessive and inappropriate use of antibiotics.
General data
Project title: Assessment of consumer exposure to antibiotics coming from animal products in Romania
Project acronym: ANTCONSRO
Type of project: USAMV Bucharest Internal Research Projects Competition, 2021
Project code: 2021-003/30.07.2021
Contract number:
Budget of project: 150.000 lei
Project duration: 16 months
Period: 01.08.2021 – 15.11.2022
Contracting authority: University of Agronomic Sciences and Veterinary Medicine (UASVM) of Bucharest, Faculty of Animal Productions Engineering and Management
Project leader: Lecturer Elena Narcisa POGURSCHI, Eng, PhD
Research team members
Project leader: Lecturer Elena Narcisa POGURSCHI, Eng, PhD
Members:
Prof . DRĂGOTOIU Tomiţa, Eng, PhD
Lecturer POPA Dana Cătălina, Eng, PhD
IDRICEANU Lavinia Eng, PhD student
BUDUREA Aura Constanța Eng, Msc student
SIMA Antoaneta-Ionela- Student
CICEOI Roxana - scientific researcherBUJOR-NENITA Oana-Crina - scientific researcherIORDACHESCU Mihaela - scientific researcherSTAN Andreea scientific researcherAssociate professor PETCU Carmen Daniela, DVM, PhDLecturer GHIMPEȚEANU Oana Margarita Eng, PhD
Objectives
The main objective of the project is to develop a model system for surveillance, monitoring and evaluating antibiotic use in order to reduce antibiotic resistance.
The specific objectives of the project are:
1. Assessing the knowledge, attitudes and practices of the population regarding the use of antibiotics, identifying the categories of animal products with the highest frequency of consumption
2. Qualitative testing for antibiotic contamination of foods with the highest frequency of consumption
3. Quantitative analysis of antibiotic classes from samples confirmed positive for antibiotic contamination.
The complementary objective of the project is to raise the awareness of all entities involved in the food chain (from farm to fork) and especially of the final consumer about the negative effects of antimicrobial consumption in order to reduce by all means the antimicrobial resistance (AMR) especially in the context of a pandemic uncertain future.
The transversal objective of the project - Project management and dissemination of results are the transversal component that will ensure an efficient coordination and the financial management throughout the implementation of the project.
Work plan of the project
The project is structured in several work packages, which include a sufficient number of activities (3-5 activities per work package) to achieve the specific objective of each stage of work and finally the main objective of the project.
Activity 1.1. Developing a questionnaire on the level of knowledge, attitudes and practices of the population in the use of antibiotics and the frequency of food consumption is a complex activity of the project that aims to obtain key information based on which subsequent activities are carried out. The questionnaire will consist of 4 parts, the first part will include questions of a socio-demographic nature, the second part will include knowledge and attitudes about antibiotics, the third part will include questions that will reflect the practices of the population regarding antibiotics and the last part of the questionnaire will identify food of animal origin with the highest frequency of consumption. The questionnaire will be applied to over 2000 people.
Activity 1.2. Carrying out a pilot study for the preliminary validation of the questionnaire (for a number of 30 people) is the activity that will lead to a relevant, valid and accurate questionnaire. The results of the pilot study will not be included in the database which will be analyzed and interpreted statistically.
Activity 1.3. Statistical data processing will be performed using the SPSS program and image processing will be performed using the Origin program.
Activity 2.1, activity 2.2. The identification of dairy and meat products with the highest frequency of consumption and their qualitative analysis in terms of antibiotic contamination are activities that will provide the data needed for quantitative determinations.
Activities 3.1 and 3.2. consist of the quantitative analysis of the classes of antibiotics confirmed positively at the end of activities 2.1 and 2.2. Quantitative analysis performed using high performance liquid chromatography (HPLC) with UV detection provides the data necessary to estimate the exposure to antibiotics of the population in Romania, the results obtained finalize the activity 3.3 of the project.
Activity 3.4. The evaluation of the results and the statistical analysis of the data will be performed with the help of the SPSS program and the image processing will be done with the help of the Origin program.
The work packages will bw finalized with the elaboration of a model of surveillance, monitoring and exposure to antibiotics in order to achieve the main objective of the project.
Results
SCIENTIFIC AND TECHNICAL REPORT Interim (November 2021)
SCIENTIFIC AND TECHNICAL REPORT Interim (June 2022)
SCIENTIFIC AND TECHNICAL REPORT Final (November 2022)
The project will provide the following results:
- Evaluation of the knowledge, attitudes and practices of the population regarding the use of antibiotics
- Raise awareness of all entities involved in the food chain (from farm to fork) and in particular of the final consumer on the negative effects of antimicrobial use in order to reduce antimicrobial resistance (AMR) by all means, especially in the uncertain future due to pandemic situation.
- Identifying the categories of animal products with the highest frequency of consumption in Romania
- Quantitative analysis of antibiotic classes in animal products with the highest frequency of consumption confirmed positively
- Development of a model for surveillance, monitoring and exposure to antibiotics through animal products with the highest frequency of consumption
Dissemination
The results of the first stage of the project ″ Assessment of consumer exposure to antibiotics coming from animal products in Romania″ - ANTCONSRO were disseminated through an online campaign on November 18th, 2021, at the initiative of the organization ″Reteaua de solidaritate ″. The presented partial results were of great interest to the audience that participated in this antimicrobial resistance awareness campaign. The dissemination of the results was carried out by the project director, who orally presented in this international campaign the partial conclusions of the questionnaire that represented the main activity of the first stage of the project. The antimicrobial resistance awareness campaign was viewed by 1900 online participants at the event (https://fb.watch/9n7kARrVqB/).
Contact
Faculty of Animal Productions Engineering and Management
University of Agronomic Sciences and Veterinary Medicine of Bucharest
https://www.zootehnie.ro
Address: 59 Mărăşti Blvd., District 1, Bucharest, 011464
Project leader: Lecturer Elena Narcisa POGURSCHI, Eng, PhD
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Phone: +40 764 51 52 53
ORCID: ORCID:0000-0003-2158-6357