În existenţa sa, Facultatea de Zootehnie din Bucureşti a trecut printr-o serie de restructurări, fapt care dă posibilitatea să se distingă mai multe perioade, şi anume:
Începând cu anul universitar 2007 – 2008 au fost autorizate încă două specializări, şi anume: „Proiectarea şi dezvoltarea fermelor zootehnice” şi „Tehnologii speciale în industria alimentară”, ambele cu durata de 3 semestre. În anul universitar 2011 – 2012 pregătirea în specializarea „Sisteme durabile în producţia animalieră” încetează. În acelaşi an a fost autorizată specializarea „Biosecuritatea produselor alimentare” cu durata de 4 semestre, ultimul semestru fiind afectat practicii şi activităţilor de cercetare ştiinţifică. În anul universitar 2015-2016 specializarea „Proiectarea şi dezvoltarea fermelor zootehnice” este înlocuită cu specializarea „Antreprenoriat în producţia animalieră”.
În anul universitar 2018-2019 a fost înființată specializarea „Food safety and biosecurity” cu predare în limba engleză.Aceste Cursuri de Master au fost şi sunt organizate numai în sistemul de pregătire „cu frecvenţă”.
În anul universitar 2023-2024 s-a organizat un nou program de studii de licență „Științe gastronomice”, cu o durată a studiilor de 4 ani, în regim de pregătire „cu frecvenţă”.
Perioada 1948 – 1952, în care Facultatea de Zootehnie a funcţionat, ca unitate independentă, în cadrul Institutului de Zootehnie şi Medicină Veterinară; Prin Decretul-Lege nr. 175 al Marii Adunări Naţionale privind „Reforma învăţământului” publicat în Monitorul Oficial din 3 august 1948 a fost înfiinţat, sub autoritatea organizatorică a Ministerului Agriculturii, „Institutul de Zootehnie şi Medicină Veterinară” din Bucureşti cu trei facultăţi: Facultatea de Zootehnie, înfiinţată prin acest Decret, Facultatea de Medicină Veterinară (existentă încă din perioada interbelică) transferată din cadrul Universităţii din Bucureşti şi Facultatea de Piscicultură nou înfiinţată, cu sediul în Constanţa.
Cu aprobarea Ministerului Învăţământului, Facultatea de Zootehnie din Bucureşti şi-a început activitatea în anul universitar 1948/1949 cu primii doi ani de studii, dându-se examen de admitere pentru anul I şi primindu-se, direct în anul II, absolvenţi ai anului I de la alte facultăţi din Bucureşti sau din alte centre universtare. În prima jumătate a lunii noiembrie 1948 s-a desfăşurat primul examen de admitere într-o instituţie de învăţământ superior zootehnic din ţara noastră. Facultatea de Zootehnie din Bucureşti avea sarcina să pregătească specialişti cu studii superioare în domeniul creşterii, ameliorării şi exploatării animalelor domestice (de fermă), absolvenţii primind, după susţinerea Examenului de Stat, titlul de „Inginer zootehnist”.
Durata studiilor pentru studenţii intraţi în facultate în anul universitar 1948/1949 (atât în anul I cât şi în anul II) a fost de trei ani (6 semestre). Pentru seriile intrate în facultate în anii universitari 1949/1950 şi 1950/1951 durata studiilor a fost prelungită la 3,5 ani (7 semestre), iar pentru seria 1951/1952 la 4 ani (8 semestre) din care ultimul semestru instruire practică în producţie.
În perioada 1948 – 1952 Facultatea de Zootehnie din Bucureşti a funcţionat numai cu învăţământ de zi. În această perioadă au fost primiţi în facultate 623 studenţi, din care 63 direct în anul II şi au absolvit 127. Învăţământul superior zootehnic este, prin specificul său, un învăţământ legat de practică, un învăţământ care nu se poate realiza în afara realităţilor din unităţile de producţie. Ca urmare, încă din primul an de la înfiinţare o bună parte din timpul de studiu a fost afectat pregătirii practice. În general, ponderea orelor destinate aplicaţiilor practice şi seminariilor era aproximativ egală cu cea a orelor de curs. La acestea se adăugau şi stagiile anuale de practică dirijată (condusă de cadre didactice) efectuate în unităţi zooproductive.
Perioada 1952 – 1957, în care Facultatea de Zootehnie a funcţionat ca unitate independentă în cadrul Institutului Agronomic „Nicolae Bălcescu”; În toamna anului 1952, a fost efectuată o primă reorganizare a instituţiilor de învăţământ superior înfinţate prin Decretul-Lege nr. 175/1948. Prin această nouă organizare, Institutul de Zootehnie şi Medicină Veterinară a fuzionat cu Institutul Agronomic (înfiinţat tot în 1948 prin acelasi Decret-Lege) într-o singură unitate de învăţământ superior agricol din Bucureşti cu denumirea de Institutul Agronomic „Nicolae Bălcescu”. În componenţa acestui nou Institut au intrat doar două din cele trei facultăţi ale Institutului de Zootehnie şi Medicină Veterinară respectiv Facultatea de Zootehnie şi Facultatea de Medicină Veterinară, Facultatea de Piscicultură a trecut, prin această reorganizare, în cadrul Institutului de Construcţii Navale şi Piscicultură din Galaţi. Ca facultate de sine stătătoare în cadrul Institutului Agronomic „N. Bălcescu, Facultatea de Zootehnie a funcţionat cinci ani universitari având atât cursuri de zi, cât şi cursuri fără frecvenţă.
Ca facultate de sine stătătoare în cadrul Institutului Agronomic „N. Bălcescu, Facultatea de Zootehnie a funcţionat cinci ani universitari, având atât cursuri de zi, cât şi cursuri fără frecvenţă, înfiinţate în anul universitar 1952/1953 (cu durata de 5 ani) pentru angajaţii, cu studii medii, din unităţile de producţie cu profil zootehnic.
În perioada 1952 – 1957 au fost primiţi în facultate 1430 studenţi din care 566 la cursurile de zi şi 864 la cursurile fără frecvenţă. Au absolvit cursurile facultăţii, primind titlul de „Inginer zootehnist” 389 studenţi de la cursurile de zi, din care 310 admişi în facultate în perioada precedentă şi 79 din cei admişi în perioada curentă.
Perioada 1957 – 1962, în care, în urma reorganizării Institutului Agronomic „N.Bălcescu”, Facultatea de Zootehnie se uneşte cu Facultatea de Agronomie, cele două facultăţi funcţionând, ca secţii independente, în cadrul „Facultăţii de Agricultură şi Zootehnie”;
Începând cu seria 1957/1958 se revine şi la durata de pregătire de 5 ani (10 semestre).
În perioada 1957 – 1962 au fost primiţi în cadrul Secţiei de Zootehnie 511 studenţi, din care 355 la învăţământul de zi şi 156 la învăţământul fără frecvenţă. În aceeaşi perioadă au absolvit cursurile facultăţii, primind diploma de Inginer zootehnist 400 studenţi, din care 285 de la cursurile de zi şi 115 de la învăţământul fără frecvenţă.
Perioada 1962 - 1968, în care, Secţia de Zootehnie din cadrul Facultăţii de Agricultură şi Zootehnie a fost desfiinţată ca urmare a scoaterii specializării Zootehnie din nomenclatorul specializărilor pregătite prin învăţământ superior;
Desfiinţarea Secţiei de Zootehnie în anul 1962 a fost făcută fără o analiză temeinică a contribuţiei pe care au avut-o cei peste 3000 de ingineri zootehnişti, pregătiţi în perioada 1948 – 1962 în cele trei Facultăţi de Zootehnie din ţară, la dezvoltarea sectorului zootehnic din ţara noastră atât în unităţile agricole de stat, cât şi în cele cooperatiste, precum şi de nevoia de cadre cu pregătire superioară a acestui sector.
În această perioadă au avut loc câteva evenimente care au influenţat şi evoluţia ulterioară a învăţământului superior zootehnic din ţara noastră. Cum era de aşteptat, au continuat – în presă (Gheţie Vasile, Paştea Eugeniu, Drăgănescu Condrea ş.a.) sau în diferite reuniuni ştiinţifice expunerile unor puncte de vedere, pro sau contra, referitoare la independenţa pregătirii universitare a specialiştilor pentru sectorul zootehnic. În anul 1963 F.A.O. a organizat la Roma prima „Conferinţă mondială a producţiei animaliere”. În cadrul dezbaterilor a fost abordată şi problema pregătirii cadrelor specializate pentru a activa în domeniul zootehniei.. Ca urmare, s-a hotărât ca F.A.O. să organizeze două Conferinţe dedicate profilurilor de învăţământ superior pentru domeniul producţiei animaliere, respectiv o Conferinţă pentru învăţământul de medicină veterinară şi una pentru învăţământul zootehnic. Conferinţa pentru învăţământul de medicină veterinară a avut loc în anul 1965 la Copenhaga. Conferinţa pentru învăţământul zootehnic a fost organizată în iulie 1966 la Göttingen (RFG). La această Conferinţă au participat delegaţi din 27 de ţări şi observatori din 10 ţări. Discuţiile purtate pe marginea Raportului grupului de experţi F.A.O., precum şi a referatelor prezentate de delegaţii ţărilor participante au scos în evidenţă necesitatea asigurării unei pregătiri superioare independente pentru specialiştii sectorului zootehnic.
În aprilie 1968 a fost analizată situaţia învăţământului de toate gradele din ţara noastră, învăţământ organizat prin efectul Decretului-Lege nr. 175/1948 și se apreciază că „În urma analizelor şi discuţiilor care au avut loc în ultimii ani, s-a ajuns la o structură corespunzătoare a învăţământului superior agronomic, fiind necesară, în continuare, în special îmbunătăţitea conţinutului pregătirii studenţilor. Pentru completarea profilului de pregătire în acest domeniu, se va înfiinţa specializarea de zootehnie, cu durata studiilor de 5 ani.”
Perioada 1968 – 2000, în care, după reintroducerea specializării în nomenclator, Facultatea de Zootehnie a fost reînfiinţată şi a funcţionat ca unitate independentă în cadrul Institutului Agronomic „N. Bălcescu”, reorganizat în anul 1994 ca Universitate de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară;
Ca urmare, în anul 1968 se adoptă Legea nr. 11 „Legea Învăţământului”, care înlocuieşte Decretul-Lege nr. 175 din 1948 a cărui valabilitate încetează. În Nomenclatorul de specialităţi elaborat de Ministerul Învăţământului, conform prevederilor articolului 127 din Legea nr.11, se menţionează şi ÎNVĂŢĂMÂNTUL SUPERIOR ZOOTEHNIC DIN BUCUREŞTI 53 specializarea zootehnie în cadrul învăţământului superior agricol şi ca urmare au fost reînfiinţate Facultăţile de Zootehnie din cele trei centre universitare în care au funcţionat până în anul 1962 şi a fost înfiinţată Facultatea de Zootehnie de la Cluj-Napoca. Reînfiinţarea facultăţilor de zootehnie a fost dictată şi de faptul că specializarea, concentrarea, modernizarea şi diversificarea producţiei agricole şi în special a producţiei animaliere, impunea şi o specializare din ce în ce mai accentuată a cadrelor cu studii superioare de profil zootehnic.
În această perioadă, Facultatea de Zootehnie din Bucureşti a funcţionat ca unitate de învăţământ de sine stătătoare, cu excepţia a trei ani universitari (1986/1987, 1987/1988 şi 1988/1989) când Facultatea de Zootehnie a fost unită cu Facultatea de Medicină Veterinară într-o singură facultate „Facultatea de Medicină Veterinară şi Zootehnie” cu două Secţii independente corespunzătoare celor două foste facultăţi.
În anul universitar 1994-1995 a fost reluată, pentru absolvenţii Facultăţii de Zootehnie, pregătirea postuniversitară sub forma de „Studii aprofundate” cu durata de un an universitar în următoarele domenii: Genetica şi ameliorarea animalelor; Biotehnici şi biotehnologii de reproducţie; Nutriţia animalelor; Producerea, industrializarea şi valorificarea laptelui; Producerea, industrializarea şi valorificarea cărnii. Anual erau organizate aceste Studii pentru două sau trei domenii din cele cinci amintite. Aceste programe de studii aprofundate au fost organizate până în anul universitar 2000-2001, când se trece la pregătirea prin Cursurile de master. Fiecare domeniu de pregătire avea un program de studii bazat pe o tematică în care erau cuprinse 5-7 teme de aprofundare. Ca şi în cazul cursurilor de specializare, activităţile didactice au fost asigurate de cadrele didactice ale facultăţii şi ocazional de de Cercetători ştiinţifici gradul I sau II, din cadrul Institutelor sau Staţiunilor de cercetare ale Academiei de Stiinţe Agricole şi Silvice.
Perioada 2000 – în prezent, caracterizată prin diversificarea activităţii facultăţii prin organizarea de noi secţii de specializare, precum şi prin implementarea prevederilor Declaraţiei de la Bologna.
Această perioadă reprezintă perioada de diversificare a pregătirii studenţilor în cadrul Facultăţii de Zootehnie din Bucureşti prin introducerea unor noi specializări. Astfel, pe lângă specializarea Zootehnie, în anul 2000 este autorizată funcţionarea specializării „Tehnologia Producţiilor Animale”, acreditată în 2005 sub denumirea de Tehnologia Prelucrării Produselor Agricole. În anul 2003 a fost autorizată să funcţioneze specializarea „Piscicultură, acvacultură şi prelucrarea peştelui” acreditată cu denumirea Piscicultură şi acvacultură. În anul 2006 a fost acreditată specializarea Cinegetică, iar în anul 2017 s-a autorizat specializarea Protecţia consumatorului şi a mediului.
De asemenea, în această perioadă Facultatea de Zootehnie a început implementarea liniilor de acţiune ale Procesului Bologna, respectiv organizarea procesului de învăţământ prin adaptarea acestuia la noile cerinţe ale economiei de piaţă, la schimbările politice, economice şi sociale care au intervenit în economie în general şi în agricultură în special.
În anul 2017 Facultatea de Zootehnie își schimbă denumirea în Facultatea de Ingineria și Gestiunea Producțiilor Animaliere.
În anul universitar 2000 – 2001, ca urmare a implementării hotărârilor din Procesul Bologna, Studiile aprofundate au fost înlocuite prin „Cursuri de Master”, (Masterat) considerate ca cel de al doilea ciclu al pregătirii universitare. Cursurile de Master au, în funcţie de specializare, o durata de 1,5 - 2 ani universitari (trei sau patru semestre) respectiv 90 sau 120 credite transferabile. Durata fiecărui semestru este stabilită la 14 săptămâni de cursuri şi activităţi practice. Numărul de ore săptămânal este stabilit la 14, activităţile fiind organizate în două zile, de regulă vinerea şi sâmbăta. Cursurile de Master au început în anul 2000 cu o singură specializare denumită „Sisteme durabile în producţia animală” cu o durată de 4 semestre.
Începând cu anul universitar 2007 – 2008 au fost autorizate încă două specializări, şi anume: „Proiectarea şi dezvoltarea fermelor zootehnice” şi „Tehnologii speciale în industria alimentară”, ambele cu durata de 3 semestre. În anul universitar 2011 – 2012 pregătirea în specializarea „Sisteme durabile în producţia animalieră” încetează. În acelaşi an a fost autorizată specializarea „Biosecuritatea produselor alimentare” cu durata de 4 semestre, ultimul semestru fiind afectat practicii şi activităţilor de cercetare ştiinţifică. În anul universitar 2015-2016 specializarea „Proiectarea şi dezvoltarea fermelor zootehnice” este înlocuită cu specializarea „Antreprenoriat în producţia animalieră”. În anul universitar 2018-2019 a fost înființată specializarea „Food safety and biosecurity” cu predare în limba engleză.Aceste Cursuri de Master au fost şi sunt organizate numai în sistemul de pregătire „cu frecvenţă”.