Titlul proiectului: Evaluarea şi conservarea a diferite rase şi linii de palmipede, în vederea obţinerii unor hibrizi cu potenţial productiv ridicat
Programul: ADER
Cod proiect: ADER 8.2.3
Director / Responsabil de proiect: TUDORACHE Minodora
Membrii echipei de cercetare: VAN Ilie, POPESCU MICLOȘANU Elena, CUSTURĂ Ioan, DIACONESCU Cristiana, DINIȚĂ Georgeta, ȘULER Andra Dorina, NISTOR Lucica, DRAGOSTIN Elena Daniela, BURILESCU Cornelia, RADU Gabriela, RADU Violeta Florentina, SANDU Florentina, CIBU Ion, ANGHELUTA Anton Abdula, RADU Madalin, GHEORGHE Anca, HĂBEANU Mihaela, CIURESCU Georgeta, LEFTER Nicoleta Aurelia, UNTEA Arabela, DUMITRU Mihaela, IDRICEANU Lavinia, BÎRLOGEANU Vasile, TRIFU Ioana.
Rezumat: Creşterea palmipedelor poate deveni o ramură importantă a aviculturii din România, rasele şi liniile existente putând forma numeroşi hibrizi performanţi pentru carne sau ficat gras. În colecția națională există din 1962 o genotecă de raţe şi gâşte, singura din ţară, cu 11 populaţii de mare valoare biologică, provenind din importuri și din selecția unor genotipuri autohtone. Deoarece efectivele de palmipede din ţară s-au redus foarte mult, se impune conservarea acestui material biologic. Scopul proiectului este de a păstra rasele şi liniile de palmipede în limita minimă, știinţific admisă, pentru menţinerea în echilibru genetic şi realizarea unor hibrizi cu potenţial productiv ridicat. Activităţile necesare desfăşurării proiectului întrunesc condiţiile de echilibru genetic, păsările fiind crescute în rasă curată, izolate reproductiv. Aceste activităţi se referă la experimentări pe rase sau linii de palmipede, pe loturi de hibrizi specializaţi, realizarea de studii şi teste de calitate a cărnii.
Principalele rezultate preconizate:
- Conservarea populațiilor de palmipede prin realizarea unui program cadru de reproducție;
- Realizarea unor hibrizi comerciali cu potenţial productiv ridicat;
- Promovarea producţiei de carne de palmipede;
- Evaluarea productivă a raselor și liniilor de palmipede;
- Evaluarea calității cărnii de palmipede - compoziție chimică, acizi grași, aminoacizi;
- Estimarea eficienței utilizării unor materii prime furajere;
- Propunerea unor module de organizare în diferite asocieri, în vederea valorificării unei mărci specializate;
- Realizarea unui studiu tehnico–economic privind înfiinţarea unei ferme pentru producţia de carne de palmipede.